CROSSTRAINING

CT (Cross Trening) je napredna funkcionalna vadba, ki zagovarja raznoliko telesno pripravljenost ter stremi k fizični pripravljenosti, ki telesu omogoča, da je močno, hitro, gibljivo, stabilno, agilno in vzdržljivo obenem. Z vadbo CT bo vaše telo pripravljeno za spopad z različnimi fizičnimi izzivi in bo hkrati omogočal nadzor nepredvidljivih situacij tako v različnih športih, kot tudi v čisto vsakdanjih življenjskih okoliščinah. To pomeni, da se boste med vadbo CT srečali s širokim spektrom naprednih vaj iz športov, kot so powerlifting, olimpijsko dvigovanje uteži, kettlebell lifting, atletika, gimnastika … Sam trening vključuje kompleksne vaje z olimpijsko palico (sunek, poteg, nalog, počep, mrtvi dvig …) in kettlebell-i (jerk, snatch, clean, swing …), vaje z lastno težo (sklece, upogib trupa, zgibi, stoja, muscle up-i …) tek, pliometrijo (različne poskoke), vaje za gibljivost s pomočjo elastik in sproščanje mišic z masažo (žogica, foam roller). Cilj CT-a ni biti odličen v posamezni vrlini, temveč biti dober v vseh prvinah telesne pripravljenosti.

IMG_2011

Pozitivni učinki CT

CT je namenjen oblikovanju celotnega telesa hkrati tudi izboljševanju ne le ene, pač pa vseh domen telesne pripravljenosti; torej srčno-žilne in dihalne vzdržljivosti, splošne vzdržljivosti, hitrosti, absolutne moči, delovne moči, gibčnosti, koordinacije, agilnosti, ravnotežja ter natančnosti gibov. Z redno vadbo si boste torej izboljšali splošno zdravje in počutje, telesno držo, okrepili mišice in kostno maso, se znebili odvečne telesne maščobe, okrepili telesno zmožnost ter zmanjšali tveganje za poškodbe, zagotovili si boste kakovostnejši spanec, povečali raven testosterona ter konec koncev okrepili samozavest.

WOD (workout of the day)

Večina CT vadb traja 60′, tako da glavni del tako imenovani WOD (workout of the day) traja do 20′. Takrat cela skupina začne hkrati z vadbo, kjer se vsak posameznik bori, da jo zaključi, v čim krajšem času. Količina opravljene vadbe v teh 20′ je pogosto veliko večja, kot jo opravijo mnogi obiskovalci klasičnih fitnes centrov v enem tednu.

Predvsem je treba vedeti, da je CT zelo zabaven in lahko merljiv, kjer boste imeli stalno podporo trenerja in celotne skupine, ki se bo skupaj z vami borila, da čim bolje opravite predvideni WOD za ta dan.

IMG_2012

Za koga je CT primeren?

CT je prilagodljiv vsakemu posamezniku, ne glede na cilje, predhodne telovadne izkušnje, kondicijo, starost, spol ali druge danosti.