PREDSTAVITEV

IFF KRAV MAGA – LIFE CHANGING … LIFE SAVING!

ZGODOVINA KRAV MAGA

Krav Maga je nastal v 30-ih letih prejšnjega stoletja. Imi Lichtenfeld (1910–1998), znan tudi kot Imi Sde-Or, je prvi pričel s poučevanjem Krav Maga v Bratislavi z namenom, da bi pripadnikom židovske skupnosti pomagal pri obrambi pred nacistično vojsko. Kot izjemen poznavalec borilnih veščin je oblikoval skupine mladih, bojevitih Židov, ki so se borili proti nacističnimi skupinami v mestih in postali t.i. »street fighterji«. Z ustanovitvijo židovske države je Imi postal glavni inštruktor Izraelskih obrambnih sil in pri tem ves čas intenzivno razvijal in izpopolnjeval tehnike.

KAJ JE IFF – KRAV MAGA / KAPAP

IFF (Israel free fight) KRAV MAGA / KAPAP je praktičen in taktičen sistem boja, ki uči, kako v prvi meri preprečiti, se spopasti in prevladati v vseh vrstah nasilja in napadov.

 

KAPAP (Hebrew: קפא”פ, קפ”פ‎) je kratica za Krav Panim el Panim, prevedeno “boj prsa na prsa”, “face to face combat”

KRAV MAGA (hebrejsko קרב מגע; dobesedno kontakni boj) je vojaška borbena veščina, ki so jo razvili v Izraelu. Ime izhaja iz hebrejske besede Krav, kar pomeni “boj” in Maga pomeni “stik”. Uči, kako v najkrajšem možnem času onesposobiti nasprotnika, in je t.i. »mixed marshal arts« tehnika. V začetku ga je uporabljala izključno vojska, specialne enote in tajne službe (Mossad, Shabak, Aman, Yamas,CIA…), a se je sčasoma prilagodil tudi civilistom in se danes poučuje v Krav Maga šolah po vsem svetu. Je edinstvena borilna veščina, izjemno uporabna v vojnih pogojih, bojih za življenje in smrt, ter tudi kot samoobramba na ulicah.

 

Krav Maga tehnike je mogoče zelo hitro osvojiti, saj se tehnike izvajajo naravno in intuitivno, ker se praktično uporabljajo pod stresnimi pogoji. Bistveni del Krav Mage je učni proces, metodologija in načini usposabljanja. Izobražuje na področju samoobrambe, borilnih veščin, kot tudi sposobnosti za obrambo drugih na edinstven in celovit način. Zaradi svoje enostavnosti je Krav Maga primeren tako za moške kot seveda tudi ženske, ki se s pomočjo tehnike Krava Mage naučijo ubraniti pred veliko večjimi in težjimi napadalci.

Krav Maga omogoča in pospešuje tehnični, taktični, fizični in duševni napredek ter razvoj vadečega. Zaradi svoje kompleksnosti in celovitosti je Krav Maga primerna tako za civiliste (obeh spolov in vseh starosti) kot tudi za številne druge sektorje, kot so: pripadniki policije, pazniki, pripadniki vojske, varnostno osebje, obveščevalni agenti, pripadniki protiterorističnih enot in pripadniki posebnih – specialnih enot.

 

Temeljno načelo celotnega sistema boja je, da mora biti vsaka obramba najhitrejša, najmočnejša, najkrajša, najbolj naravna in brez oklevanja, kar pomeni, da “če želite pobegniti – pobegnite, če želite udariti – udarite”.

prava_vadba_3

KAKO POTEKA TRENING IFF KRAV MAGA / KAPAP

Kljub temu, da Krav Maga ni tekmovalna veščina in zato pri treningih nismo omejeni s pravili, pa to ne pomeni, da prihaja do večjega števila poškodb, kot pri borilnih športih. Skozi celoten trening je zagotovljena kar največja varnost, saj se uporablja zaščitna oprema, kot sta ščitnik za zobe in suspenzor, v nadaljevanju pa tudi rokavice in ščitnik za piščali. Seveda pa z odgovornim in kontroliranim pristopom za varnost poskrbi vsak posameznik. Velik poudarek se na treningih nameni tudi stresnim situacijam, kjer lahko učenci doživijo najbolj realne okoliščine napada ter tako vidijo, kako bi znanje Krav Mage instinktivno uporabili v primeru napada. Del treninga namenimo tudi vajam za moč in kondicijsko pripravljenost. Krav Maga namreč pripravlja posameznika, da deluje v vseh okoliščinah in scenarijih, glede na svoje potrebe in tveganja, s katerimi se spopada. Omogoča in prinaša tehnično, taktično, telesno in duševno rast in razvoj.

 

Treninge vodijo strokovno usposobljeni slovenski inštruktorji z dolgoletnimi izkušnjami na področju borilnih veščin, ki so svoje znanje pridobivali pod budnim očesom Mojstra Amnon Alonij-a, Izraelskega mojstra Israel Free Fight Krav Maga in Karateja 6. Dan.